مداحان جوان حتماً بخوانند...
رسم زمینه خوانی رو به فراموشی است یادداشتی از شاعر و مداح اهلبیت امیر عباسی

امروزه به جرأت میتوان گفت در بین مداحان جوان، بیشترشان با این سنت حسنه در بحث عزاداری آشنا نیستند.البته حقیقتش این است که آنها هم مقصر نیستند، چون کسی نبوده که آنان را در این موارد راهنمایی کند...
یکی از رسمهای زیبای هیئتهای قدیمی، «زمینهخوانی» است. امیر عباسی، مداح اهل بیت، یادداشتی درباره زمینه خوانی نوشته که در ادامه میتوانید بخوانید.
****
یادم می آید زمانی که خیلی کوچکتر از الان بودم، در مجالسی که میرفتیم و عزاداری بر پا بود، وقتی روضه تمام میشد و قرار بود نوحه خوانی شروع بشود، قبل از اینکه دم نوحه ایستاده را بدهند، نوحه زمینه و شعر زمینه میخواندند و در شعر زمینه چند نفر از مداحان مهمان و یا شاگردان آن استادی که مشغول مداحی بود، میخواندند و اشک، ناله و سینه زنی مستمعین با هم توأم میشد و فضای معنوی خاصی بر مجالس حکمفرما میگردید.
آن موقع حکمتش را نمیدانستم، ولی الان در حد فهم اندکم میتوانم بگویم که در بحث فنی کار، نوحه و شعر زمینه پل ارتباطی ای بود بین اشک روضه و حال و هوای شورانگیز سینه زنی و باید اعتراف کرد که زمینه خوانی برکات زیادی دارد که برای آشنایی هر چه بیشتر ما، خوب است بزرگان مداحی به طرح این موضوع و بیان اثرات آن در مجلس امام حسین علیه السلام بپردازند. بزرگانی که همه ما مداحان جوانتر میدون آنها هستیم.
ولی امروزه به جرأت میتوان گفت در بین مداحان جوان، بیشترشان با این سنت حسنه در بحث عزاداری آشنا نیستند.البته حقیقتش این است که آنها هم مقصر نیستند ، چون کسی نبوده که آنان را در این موارد راهنمایی کند (یا که این عزیزان مداح جوان به آن بزرگواران دسترسی نداشته اند) و خیلی از همین مداحان جوان زمینه خوانی را در مجالس نوکران با اخلاص و قدیمی امام حسین علیه السلام ندیده اند و روش کارشان را با سبک های جدید و امروی منطبق کرده اند.
البته خوب است که برادران مداح به روز باشند و نیازهای مستمعین امروز را پاسخگو باشند و باید هم اینچنین باشد ، ولی این دلیل بر این نمی شود که از هویّت این هنر الهی که یکی از قسمت های لازم الاجرایش زمینه خوانی سنتی است فاصله بگیرند و خوب است که هر از چند گاهی گریزی به این سبک و سیاق هم بزنند و از نور اخلاص نوحه ها و سبک های قدیمی هم روشنایی ای در حریم نوکریشان ایجاد کنند.
البته اکنون هم به برکت نفس بزرگتر هایی از جمله حاج منصور ارضی ، حاج علی انسانی ، حاج ماشاءالله عابدی ، حاج حسن خلج ، حاج سعید حدادیان ، حاج رضا پور احمد ، حاج حسین سازور ، حاج محمد رضا طاهری و ...سنت زمینه خوانی حفظ شده است و هنوز به لطف اهل بیت علیهم السلام مستمعین به طور کامل از برکت این حرکت نورانی در مجالس روضه محروم نشده اند.ولی امید است که به این سنت تقریباً فراموش شده توجه بیشتری بشود و مجالس ما از حال و هوای عزاداری سنتی که مورد تأکید بسیاری از بزرگان دین است ، بیشتر ازین فاصله نگیرد. خداوند ما و عزیزان ما را جزو صالحین و متقین قرار دهد و حضرت صدیقه را از همه ما راضی بگرداند ، انشاءالله.
استانی
برگزیده ها

حجتالاسلام حسینی: قدرت مقاومت عراق درحال گسترش است
هر کاری بدون ایران ابتر است
حجت الاسلام نظافت: باید شفافسازی کنیم و نگذاریم حق و باطل مخلوط شود
با تاکیدات صحیح و صریح حضرت آقا، مهمترین موضوع جهاد تبیین است و همه ایام باید اهل تبیین باشیم؛ تبیین حق انسان است، یعنی حق انسان دانستن است.
حجتالاسلام والمسلمین عابدینی: تربیت مدیر هیأت باید از تربیت مدیر خانواده آغاز شود
استاد سطوح عالی حوزه علمیه گفت: اگر فردی در حوزه خانواده خود موفق نباشد در حوزه هیأت نیز نخواهد توانست موفق باشد و برای تربیت مدیران آینده هیأت نیازمند باید کار را از تربیت مدیر موفق در خانواده آغاز کنیم.
استاد پناهیان: مداح نباید سیاسی باشد، بلکه باید متفکر باشد چرا که اگر تفکر باشد، طبیعتاً سیاست هم میآید
حجت الاسلام و المسلمین علیرضا پناهیان گفت: مداحان، نوای دلنشین حساسترین وقایع تاریخی هستند و باید آگاهی لازم نسبت به این وقایع را نیز داشته باشند.
ويژه نامه روزهای آخر ماه شعبان به خصوص جمعه آخر
سه ماه رجب، شعبان و رمضان مورد عنايت الهي هستند. به حسب ظاهر ما در آخرين لحظات ماه شعبان هستيم. سخنانی از مرحوم حاج آقا مجتبی تهرانی در خصوصیات ماه شعبان تقدیم میشود: