گزارش برگزاری سیزدهمین نشست هیأتپژوهی
تعامل میان هیآت با نگاه سازمانی و دستوری امکانپذیر نیست/انجام امور اقتصادی و اجتماعی نشان از بلوغ هیأت است

یکی از کارشناسان حوزوی گفت: امر هیأت یک امر کاملا مردمی است و یک بحث دستوری و امری نیست، بر همین اساس هرکسی که بخواهد تعاملی میان هیآت مذهبی ایجاد کند، باید با همان نگاه هیأتی وارد شود و با نگاه سازمانی و دستوری این امر امکان پذیر نیست.
به گزارش جامعه ایمانی مشعر، حجتالاسلام مجید داییدایی عصر امروز در سیزدهمین نشست هیأتپژوهی که در طبقه زیرین مسجد مقام واقع در شبستان کربلا مسجد مقدس جمکران برگزار شد، در خصوص ضرورت تعامل هیأتهای مذهبی عنوان کرد: اگر هیأت را خوب بشناسیم و به سابقه آن توجه کنیم، به ضرورت تعامل این مجموعههای مردمی خواهیم رسید.
وی اضافه کرد: با نگاهی تاریخی به برکات تعامل هیأتهای مذهبی به نکات مهمی دست پیدا میکنیم، یکی از نمونههای آن در سال47 است که هیأتهای ورامین با راهاندازی دسته عزاداری به صورت متحد، جرقههای آغازین انقلاب اسلامی ایران را زدند، همچنین در سالهای منتهی به انقلاب اسلامی نیز تاثیر هیأتهای مذهبی در جریاندهی به خوبی بارز و مشخص است.
این پژوهشگر حوزوی بیان کرد: در زمان معاصر نیز نمونه تعامل مؤثر هیأتهای مذهبی در فتنه 88 است چرا که این مجموعهها با جهتدهی درست و تعامل مناسب توانستند فتنه را جمع و آرامش را در کشور برقرار کنند.
وی ادامه داد: در قرآن کریم امر به تعاون شده است و تعامل هیأتهای مذهبی یکی از مصادیق تعاون است؛ اگر در بعد دشمنشناسی نیز وارد شویم، ضرورت تعامل هیآت مشخص میشود چراکه اکنون دشمنان نیز جبهههای مختلف را شبکهسازی کرده است.
دایی دایی رشد و توسعه هیأتها را نیازمند تعامل دانست و تصریح کرد: با توجه به اینکه هیأتها مردمی هستند و منابع مالی پایداری ندارند، اگر بخواهند رشد و توسعه داشته باشند نیاز به تعاون و تعامل دارند.
وی اضافه کرد: ضرورت پژوهش در موضوع تعامل هیئات مذهبی این است که در گذشته الگوی مناسبی برای این تعامل مشخص و منبع علمی مطلوبی در این مورد تهیه نشده بود به همین علت کاری پژوهشی در این راستا انجام شده و به الگویی مناسب رسیدهایم.
این پژوهشگر حوزوی اظهار کرد: در این پژوهش زاویه نگاه مسئول هیأت و طرفهای تعامل بررسی شده است؛ امر هیأت یک امر کاملا مردمی است و یک بحث دستوری و امری نیست، بر همین اساس هرکسی که بخواهد تعاملی میان هیئات مذهبی ایجاد کند، باید با همان نگاه هیئتی وارد شود و با نگاه سازمانی و دستوری این امر امکان پذیر نیست.
وی گفت: هر فعالیتی بین دو یا چند هیأت مذهبی شکل گیرد، تعبیر تعامل را دارد؛ تعامل ممکن است در انتها به شبکهسازی ختم شود و ممکن است این امر رخ ندهد اما باید به نحوی تعریف شود که منافاتی با رقابت نداشته باشد؛ تعامل به معنای حذف رقابت نیست و این دو موضوع قابل جمع هستند، البته در تعاملات نباید هویتهای هر هیأتی کمرنگ شود.
دایی دایی تاکید کرد: بنا بر مباحث مدیریت جامعه شناسی و مدیریت، هیأت یک نهاد است و به عنوان سازمان نمیتوان از آن تعریف کرد؛ وقتی جمعی در کنار یکدیگر به اقامه عزداری میپردازند، بعد از مدتی به بعدهای مدیریتی یکدیگر آگاهی پیدا میکنند و این باعث میشود که نهاد هیئت شکل گیرد و این ظرفیت هیئت در مباحث دیگر نیز ورود کند و کارکرد داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: قطعا فعالیتهای مذهبی در اولویت و صدر کار هیئات مذهبی قرار دارد اما مسائل مختلفی از جمله مباحث اجتماعی و اقتصادی نیز میتواند در دستور کار هیأت قرار گیرد؛ انجام امور اقتصادی و اجتماعی باعث این نمیشود که هیأت از قالب خود خارج شود و این نشاندهنده بلوغ هیئات مذهبی است.
این پژوهشگر حوزوی گفت: برقراری تعامل چند گام دارد، اولین گام در تعامل، شناسایی است و باید هیئات از یکدیگر شناخت درست داشته باشند؛ برای تعامل عمیق نیاز به شناخت کامل دارند و در غیر اینصورت، تعامل با مشکل مواجه میشود؛ برای تعامل قوی و موثر نیاز است که طرفین هم سو باشند و به یک اعتقاد مشترک برسند.
وی افزود: گام دوم در تعامل، برنامهریزی است؛ در برنامهریزی نباید تعامل در یک قالب خاص محدود شود و میتوان در قالبهای مختلف تعاملات شکل گیرد؛ همچنین در تعاملات باید به بسترهای تعامل توجه شود، تعاملاتی که در بسترهای مشترک و نزدیک به هم شکل گیرد، موفقیت آمیزتر خواهد بود.
دایی دایی بیان کرد: گام سوم، ایجاد باور درونی برای تعامل است؛ تا باور به تعامل شکل نگیرد، تعامل نیز ایجاد نمیشود یا ادامه دار و موثر نخواهد بود؛ باور یک مسئله درونی است و نمیتوان دستوری این باور را ایجاد کرد.
وی ادامه داد: گام بعدی، آموزش برای ایجاد تعامل است، تعامل آداب و مهارتهای خاص خود را دارد و باید افراد برای ایجاد تعامل این موضوعات را فرا بگیرند تا تعامل موثر و درستی داشته باشند و در غیر این صورت، تعامل با شکست مواجه میشود.
این پژوهشگر حوزوی تصریح کرد: گام دیگر برای تعامل، رفع و دفع موانع تعامل است؛ در تعاملات باید مشکلاتی که باعث ایجاد اختلال در تعاملات و همکاری میشود کنار گذاشته شود؛ این موانع ممکن است ناشی از تغییر مدیر هیأت یا تقسیم کار درست در تعاملات باشد.
وی اضافه کرد: بعد از انجام گامهایی که عنوان شد، اولین تعامل شکل میگیرد، بعد از اولین تعامل باید آسیبشناسی صورت بگیرد تا در ادامه، تعاملات موثرتر باشد.
دایی دایی اظهار کرد: اگر تعاملات به صورت پایدار و درست شکل گیرد، هیئات در اتفاقات مختلف اجتماعی میتوانند تعاملات بزرگتری را شکل دهند و به خدمت رسانی بپردازند؛ نمونه این تعاملات موثر و بزرگ، خدمت رسانی هیئات مذهبی در حادثه سیل و زلزله است.
وی گفت: در تعاملات، موضوع ارزیابی بسیار با اهمیت است، باید بررسی شود که نتیجه تعامل بهتر و مفید تر باشد و اگر در تعاملی، کارکرد هیأت کاهش پیدا کند، مشخص میشود که تعامل درست و ثمر بخش نبوده است؛ همچنین در تعاملات باید طرفین تعامل گسترش پیدا کنند و تعاملات گسترده تر شود.
استانی


دومین نشست صمیمانه ستایشگران جوان اهلبیت(ع) استانخوزستان برگزار شد
دومین نشست صمیمانه جمعی از ستایشگرانجوان آستان اهلبیت(ع) استانخوزستان به همت جامعه ایمانی مشعر در این استان برگزار شد.
حسین یکتا تاکید کرد؛ لزوم آمادگی هیأتها برای گرامیداشت با شکوه اربعین در ایران
دبیر جمعیت امام رضاییها گفت: هر چند همچنان نباید از اربعین عراق غافل شویم اما در صورتی که حضور در عراق شدنی نباشد باید آماده باشیم تا یک اتفاق بزرگتر و جدیتر را در داخل کشور رقم بزنیم و برنامههای اربعینی خود را در ایران دنبال کنیم.
رحیم آبفروش: شرط تزریق دو دز واکسن برای سفر اربعین برداشته شود
دبیر جامعه ایمانی مشعر گفت: حماسه اربعین بر پایه حضور جوانان شور گرفته است و اینکه بخواهیم این قشر را از اربعین جدا کنیم درست نیست. یا باید بستر واکسیناسیون این افراد فراهم یا همانند دیگر سفرها فقط به گرفتن تست کرونا اکتفا شود.
حجتالاسلام والمسلمین پناهیان: اربعین زمینهساز یک تمدن جهانی است
استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه ابعاد تمدنی، روانشناختی، جامعشناختی و معنوی اربعین باید تبیین و تبلیغ شود، گفت: برخی از اربعینیها و نیروهای انقلابی درک درستی از اربعین ندارند؛ اربعین زمینهساز یک تمدن جهانی است و یک بعد فرادینی دارد.برگزیده ها

بازدید جمعی از ستایشگران مذهبی کشور از روستاهای محروم خوزستان
جمعی از ستایشگران جوان آستان اهلبیت(ع) سراسر کشور با همت جامعه ایمانی مشعر از روستاهای آسیب دیده از خشکسالی خوزستان بازدید کردند
حجتالاسلام والمسلمین محمد قمی: هر چه بگویند مراعات میکنیم اما تعظیم شعائر را کمرنگ نمیکنیم
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تاکید بر اینکه هیأتیها مسؤولیتپذیر و قانونمند هستند و هر چه رهبری بگویند تبعیت میکنند، گفت: امسال اجازه نمیدهیم یک هیأت هم تعطیل شود و هر کاری میکنیم تا بستر برگزاری هیأت با رعایت شیوهنامههای بهداشتی فراهم شود.
ویژه نامه شهادت امام جعفر صادق(علیه السلام)
شناسنامه و مختصری از زندگانی حضرت امام صادق(علیه السلام)
گزیده بسته های فاطمیه جامعه ایمانی مشعر
جامعه ایمانی مشعر به منظور تأمین بخشی از محتوای معرفتی، مهارتی هیأتهای مذهبی و در راستای توانمندسازی مدیران، سخنرانان و ستایشگران هیأتها، اقدام به تولید بستههای محتوایی کرده است.
انتقال پیام معنوی با هر ابزاری درست نیست
ذاکر و پژوهشگر حوزه هیأت با تاکید بر اینکه استودیوخوانی مداحی نیست، گفت: مداح از موضع فطرت و روحانیت حرف میزند و حامل یک پیام معنوی است به همین علت نمیتواند از هر ابزاری استفاده کند.